borgWeb Webblösningar för företag

Varför behöver ett företag en sajt?

Man vid datorIdag lever vi en allt större del av våra liv på nätet. Oavsett vad man arbetar med så går en stor del av arbetstiden åt till att skicka mejl, söka information och ofta också till att kommunicera via sociala medier.

Av denna anledning är det viktigt att ett företag har en bra sajt, som uppfyller flera krav. Denna sajt kommer nämligen att vara kunderans första kontakt med företaget, och om de inte gillar vad de ser så kommer det också att vara den sista kontakten som de har med verksamheten. Därför är det viktigt att sajten är snygg. Det behöver dock inte innebära att den ska bjuda på häftiga visuella effekter, eller musik som börjar spelas automatiskt. Många hatar nämligen sådant. Sajten ska framför allt ge ett professionellt intryck, och det ska vara lätt att hitta det man söker. Sedan bör texten på sajten vara välskriven, och inte innehålla några särskrivningar eller språkliga fel.

Slutligen måste sajten vara lätt att hitta för sökmotorerna, och gärna ranka så högt som möjligt. Det finns företag som arbetar med att öka sina kunders synlighet i sökmotorerna, men det finns också mycket som man kan göra på egen hand. Det allra viktigaste är att använda det ord som man framför allt vill synas på i sajtens URL, och gärna också i sajtens titel, samt att ha mycket text på sajten. Denna text måste vara unik, d.v.s. inte finnas någon annanstans på nätet. Den som säljer böcker online ska därför inte bara klippa in böckernas baksidestexter på sajten. Detta kommer att straffa sig hos sökmotorerna.

Hemsida för frilansare

De som har allra störst behov av att marknadsföra sig med hjälp av bra sajter är troligen de som arbetar som frilansare, vare sig de är journalister eller IT-konsulter. För att komma i kontakt med potentiella arbetsgivare är en bra sajt ett måste. Exakt vad den ska innehålla beror på i vilken bransch man arbetar, men följande saker bör alltid finnas:

  • Någon form av meritförteckning, kanske ett helt CV.
  • En portfolio. Det här finns i allmänhet på fotografers och frilansande illustratörers sajter, men även andra bör ha det. En frilansjournalist kan t.ex. ha några av sina texter på sajten, alternativt länkar till publicerade artiklar på andra håll, t.ex. i dagstidningar på nätet. Den som inte skapar något på samma sätt i sitt arbete kan istället ha ingående beskrivningar av några av sina projekt.
  • Kontaktuppgifter, så att arbetsgivaren kan kontakta frilansaren. För att vara lätt att hitta bör man köpa en egen domän, till exempel förnamnefternamn.se, och lägga sajten på denna domän. Om man heter något extremt vanligt, som Johan Andersson, kan man döpa sajten till exempelvis illustratörjohanandersson.se.

En sajt som innehåller allt detta är inte särskilt svår att bygga på egen hand. Och om man tycker att det blir för svårt så finns det många företag och frilansande webbdesigners som kan hjälpa till.