borgWeb Webblösningar för företag

Teknik för att minska stressen

Att man som företagare är utsatt för en hel del stress och press kommer nog inte som en nyhet. Är det inte klagomål från kunder eller en minskad efterfrågan på de produkter man erbjuder så är det lönesamtal som ska hållas eller papper som ska skrivas under. Inte konstigt att många företagare jobbar så hårt att de så småningom blir utbrända och går in i väggen. Finns det något man kan göra för att minska pressen något och slippa en långtidssjukskrivning på grund av stress?

I en nyligen utförd undersökning av danska Hjerteforeningen kan stress på jobbet orsaka åderförkalkning. Att stress har flera andra negativa effekter är sedan länge väl känt. Men i och med att vi lever i ett så pass utvecklat samhälle har det de senaste åren dykt upp många bra uppfinningar och innovationer som gör att vår stress kan minska något. Många industrier
exempelvis, använder sig av robotar för en del speciella precisionsarbeten. På andra ställen har datorer och internet underlättat arbetet något enormt. Det finns numer även ett unikt telefonsystem, där du kan sköta samtalsbokning på ett mycket enkelt och smidigt sätt. Särskilt företag som har många inkommande samtal under en dag bör vara extra intresserade av denna tjänst. Med hjälp av något som kallas ”Callback” kan systemet räkna ut när företaget har möjlighet att betjäna det inkommande samtalet, och schemalägger då en återuppringning. Detta system används ofta av vårdcentraler och liknande. En annan tjänst kallas ”Picker”. Med hjälp av den kan man sitta utspritt och samarbeta, och man kan besvara samtal i en eller flera telefonköer. Med ”CallControl” skapar du en ny, avancerad röstbrevlåda som ersätter din gamla, omoderna. Genom två enkla klick kan du erbjuda den som ringt en ny tid att antingen bli återuppringd på, eller då det passar att återkomma.


Vad du kan göra själv

Det finns alltså mängder av hjälpmedel för företag idag. Hjälpmedel som kanske kräver någon eller några dagar för att lära sig och sätta sig in i, men det är väl värt det när man märker hur mycket tid man sparar och hur effektivt ens arbete kan bli. Det går dock inte att komma undan stress helt, det är något som på ett eller annat sätt alltid kommer att finnas i våra liv – privat och på arbetet. För att inte gå under av stress följer här några tips på hur man kan spänna av lite när allt annat snurrar kring en.

 

  • När du slutat för dagen – ja, då har du slutat! Sätt telefonen på ljudlös, kolla inte jobbmail stup i kvarten och försök sära på ditt ”professionella” jag och ditt privata jag.
  • Gör ”to do-listor”. Skriv ner det som behöver göras under dagen, skriv ner det i prioriteringsordning och börja bocka av! Få saker är så tillfredsställande som en helt ”checkad” att göra-lista.
  • Försök att få en liten stund ute i solen. Att byta miljö, om så bara för ett par minuter, från att stirra på en datorskärm till att komma ut och se något annat gör mer än man tror.

 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det numera finns många tekniska hjälpmedel som kan minska stressen för personalen på ett företag. Och när allt snurrar – ta ett djupt andetag och räkna till tio!