borgWeb Webblösningar för företag

Mobilanpassad sajt

Det har i några år nu pratats om responsive design som ska anpassa sig till vilken typ av skärm man sitter bakom, men varför ska man då ha en mobilanpassad sajt?

Både iphone och en Sony Ericsson reparation blir allt vanligare för att hålla våra mobilen snygga och igång.  Detta för att användningen ökar. Därför är det viktigt att ha en mobilanpassad sajt. Det finns skillnader, och så stora att det kan betyda stora inkomster och fler nya kunder till ditt företag. För visst är det skillnad mellan en anpassad design och en som enbart är till för mobiltelefonen. Vad det handlar om är att både webbutvecklare och designers tar fram en sajt där layouten ändras beroende på vilken skärmupplösning personen har. Vilket gör att om man surfar in från sin smartphone så är den anpassad och ser bättre ut. Men, då utvecklingen har kommit så pass långt så räcker det inte med att stanna vid enbart en anpassad sajt. Det är som att springa ett lopp men sedan stanna vid mållinjen och låta alla andra springa om en.  Vad man då bör göra är att komplettera med en mobilanpassad sajt som gör att när en person använder sin mobiltelefon för att surfa in på din sida, känner den av att det är från en telefon och man slussas till den mobila versionen. Att bygga en ”ny” sajt har många bra och nästan självklara anledningar.

Varför en mobilanpassad sajt

För det första har nästan varje människa nu en smartpone där vi surfar och kollar mejlen på. Vilket gör att den snrt kommer konkurrera ut datorn. Man surfar på ett annat sätt: från en dator är vi ofta stillasittandes och har mer tid. Vi surfar runt mer planlöst och inte direkt efter något mål. Med mobilen har vi klarare mål och ofta är det så att vi vet vad vi vill och detta är att finna kontaktinformation: nummer eller adress. På en mobilanpassad sajt behöver all text som finns på den befintliga inte vara med då det är onödigt. För mycket text kan göra att vi blir trötta och inte orkar läsa eller ta till oss. I korta drag för att sammanfatta handlar det om att en mobil sajt ska vara enkelt och ren och ge besökare vad den vill ha på en gång. Självklar kan man även hoppa vidare till den normala sajten genom att klicka bort sig från mobilversionen. Vad du kan tänka på är följande:

  • När man surfar in ska det vara enkelt att på en gång klicka på en ”kontakta oss” knapp
  • Det ska även gå att finna vägbeskrivning så man lätt med google maps kan ta sig till platsen
  • Är det ett stort företag som har fler butiker kan man visa upp vart de finns så personen inte väljer en konkurrent
  • Ha en enkel webbshop så man kan göra snabba och bekväma köp
  • Ett snyggt bildspel gör att man fastnar lättare.

Det finns många anledningar till varför en mobilanpassad sajt är nödvändig, och man skulle kunna bunta ihop alla punkterna till en genom att säga att man ska tänka på besökaren att erbjuda dem den bästa servicen det bara går. Inser man att sajten är omgjord känner man att dem vill bli kontaktade och ha en som kund. Det är service.