borgWeb Webblösningar för företag

Det är lönlöst att stå emot

Anledningen till att den här sajten heter Borgweb är som en hyllning till den fantastiska tv-serien Star Trek, och framför allt till Borg, den cybernetiskt förbättrade civilisationen som ”assimilierar” andra livsformer till sitt gigantiska kollektiv, för att på detta sätt skapa de perfekta varelserna. På många sätt liknar Borg ett bisamhälle, och här förklarar Drottningen hur det hela hänger ihop.

Det som Borg är mest kända för, utanför kretsen av trogna Star Trek-fans och –tittare, är frasen ”Resistance is futile”, som återkommer i flera olika former, genom flera serier. Dessutom förekommer frasen, i lite andra versioner, i flera andra serier och filmer. Det den syftar på är att Borg anser att de kommer att besegra alla andra civilisationer, och att det därför är lönlöst att försöka stå emot dem. Det är bättre att lägga ned vapnen och bli assimilerad utan strid.

Kvinna med dator

På samma sätt förhåller det sig med internet: du kan försöka stå emot, men du har mer att vinna på att inte kämpa emot. Den som har ett företag måste nämligen finnas på nätet, och detta av flera skäl. Till att börja med går det att sköta en stor del av kundkontakten den vägen. Företag som Lensway och Amazon har till och med gjort det till sin affärsidé att enbart möta kunderna över nätet, och lyckats mycket bra med detta.

Men även den som driver ett litet företag, och kanske bara reparerar element hemma hos folk, bör ha en närvaro på nätet: dels för att kunderna ska kunna hitta företaget, och dels för att undvika att företaget förtalas online.