borgWeb Webblösningar för företag

Att marknadsföra sig själv

intervju, makrnadsföringAtt söka jobb och lyckas på en intervju handlar om att marknadsföra sig själv, och är ett viktigt steg för att kunna ta nästa kliv i karriären. Arbetsgivare tittar efter vissa egenskaper, men faller inte för klyschor.

Att marknadsföra sig själv kopplas ofta till att söka jobb och lyckas på intervjuer, vilket stämmer bra, men det är också bra att kunna marknadsföra sig själv i företagssammanhang. Det är minst lika viktigt att marknadsföra sig själv som att synas som nytt företag, då man själv kanske är en del av och representerar företaget.

Du är ditt eget varumärke

Oavsett om du redan arbetar på ett företag, har eget företag eller söker jobb så kan du använda tips kring hur man lyckas på en intervju för att marknadsföra dig själv. Du är ditt eget varumärke och att svara på knepiga frågor om dig själv och din erfarenhet hör faktiskt yrkeslivet till, det är inte bara något som förekommer på intervjunivå. Det man kan göra för att bygga upp en struktur kring hur man marknadsför sig själv är att förbereda sig för just intervjuer.

Tips från rekryteringsproffs

I Dagens Nyheter svarar rekryteringsproffs på hur man lyckas på intervjun. Man ska inte andas ut när man kommit så långt som att bli kallad till intervju, för det är där som det riktiga arbetet startar. Det man ska börja med är att vara påläst kring företaget och branschen, visa motivation för jobbet, inte prata illa om tidigare arbetsgivare, hålla det privata kort, fokusera på det som är relevant för tjänsten och skippa klyschor. Många säger att de är stresståliga för att de tror att det är något som arbetsgivaren vill höra och ljuger eller skryter. Att lista starka och svaga sidor brukar vara vanligt på intervjuer, och där får många problem.

”Taktiken är att lyfta fram sina goda egenskaper utan att låta skrytsam (eller ljuga), och exemplifiera dem med något man har gjort. Det kan vara ett stort projekt du har haft, vilket visar på ledarförmåga och ansvarskänsla”, tipsar rekryteringsproffsen om i artikeln.