borgWeb Webblösningar för företag

Att frilansa utomlands

Det frilansande yrket är ett yrke som lockar många nyfikna och kreativa själar. Dock brukar man känna att man vill hålla sig inom Sveriges ramar, men om man väl tar fart med ett stort språng över landgränsen är det bra att veta hur man bäst bör gå tillväga.

8774942-symbol-with-colorful-diamondVi har i läs mer här skrivit om frilansarens bästa vän som är allt från en dator till att använda sig av olika fakturatjänster om man inte valt att starta eget. Men när det kommer till att söka sig bortom Sveriges gränser ställer det ännu högre krav på att man är ordningsam och har koll på papper och lagar för att det hela ska gå vägen. Då gäller det att ha stenkoll och kolla upp så mycket som möjligt från början. I tidningen Cap&Design finns det ett mycket bra reportage med intervjuer från frilansade människor som fart utomlands. Att just lyssna och lära av andra som gjort samma resa är otroligt lärorikt och kan bidra med att man kliver på mindre missar.

Att tänka på

Det finns såklart oerhört mycket man ska tänka på och viktigt är att försöka utgå från ens egen situation och vad man kan göra upp med olika arbetsgivare. Men något universellt är att man ska alltid försöka få på papper att man har ett kontrakt samt hur mycket pengar det är som man kommer att tjäna. Att åka till USA för att söka guld och gröna skogar är otroligt populärt så några snabba tips där är att kolla in Green card lottery, hur man får ett social security number samt att det är viktigt att så snabbt som möjligt få koll på sitt visum. Ibland kan även byrån man ska göra ett jobb för vara villiga att hjälpa till, men självklart är det bäst att hålla i alla tråda själv så man vet hur läget ser ut. Men, man ska ändå våga åka för att man inte ska ångra något när man blir gammal och grå.