borgWeb Webblösningar för företag

IP-kaoset

Det är tack vare våra IP-adresser Internet Protocol address som gör att vi kan hitta varandra i den stora nätdjungeln. Det är vår adress och skapar ordning i trafiken som råder på nätet. Oavsett om det är en dator, modern tv, smartphone, router eller surflatta så behövs det en enskild adress. Förut ansåg man att dessa nummer skulle räcka i all evighet. Det var innan Smartphonen blev lika viktigt som att ha ett bankkort. Vad skulle hända om det kom en stor krasch? Inga mer Skypesamtal och inget mer att ringa efter ett proffs för att göra en data recovery.

IPv6

Vi har vetat om det länge, men vi ignorerar in i det sista. Under de närmsta åren kommer vi kanske få känna av när tekniken sviker oss. Det kommer kosta skjortan att byta ut alla ”telefonnummer” och ändra om grundstrukturen. Men, kan man sätta en prislapp på Spotify och Skype?

Att det finns en maxgräns har varit känt i många år men utvecklingen går mycket trögt. En ny variant av ip-adresser med högre kapacitet, ”IPv6”, har tagits fram, men problemet är att alla datorer, servrar och enheter måste ha stöd för det nya systemet för att ip-adresserna ska gå att använda. De stora kostnaderna för att anpassa tekniken till den nya standarden har avskräckt.” (läs mer här)

Ungefär handlar det om 4,3 miljarder unika adresser. På 80-talet var det guld och gröna skogar. Nu verkar det som om vi skövlat bort skogen och kvar står endast några rädda granskott och väntar på att bli ägda. Som tur är råder det inget fullständigt mörker – ännu. Det finns andra skogar att förflytta sig till och börja avverka. Men, problemet som blir då är att alla datorer och enheter måste ha stöd för det nya systemet.

Det stora bytet

Det är ungefär en fjärdedel av Svenska företag och myndigheter som har bytt till det nya IP-systemet. Större myndigheter såsom Försvarsmakten samt Konsumentverket har system som inte klarar av de nya IP-adresserna. Denna fakta är enligt IIS. Målet som är uppsatt av regeringen var att år 2013 ska alla myndigheter ha förändrat sin infrastruktur. Vilket nu kan ses som svåruppnåeligt.